Materia Prima 2018 | Groot werk

PRIMA MATERIA

Materia Prima is een alchemistisch woord voor primordiale chaos. Alchemie behoort tot de hermetische kunsten en combineert techniek, filosofie, mystieken kunst. Mijn werk gaat over een mystieke ervaring die we kennen als ‘Inspiratie’. Een drie dagen durende mystieke dood waarbij je in stukken lijkt te worden gehakt, oplost, verbrandt en uiteindelijk verdwijnt in een kosmische oneindigheid om, als alles goed gaat, verlicht terug te komen. Waarbij de gehele werkelijkheid lijkt te vibreren en te zoemen.In mythische termen is dat Licht de naam Apollo en hoort men dan vervolgens de Muzen zingen. Zij inspireren de kunstenaars van oudsher.

‘Solve et coagula’. Zo wordt deze ervaring door Alchemisten samengevat.‘Los op en wordt weer hard’.Alchemisten duiden deze mystieke ervaring aan als ‘Opus Magnum’, het ‘Grote Werk’ waarbij de ware Alchemist zijn ‘lood’ in ‘goud’ tracht te veranderen. Het Grote Werk wordt onderverdeeld in de kleuren zwartof nigredo, wit of albedo en rood of rubedo. Dezekleuren van het Grote Werk worden door mij gecombineerd met goud. Goud symboliseert goddelijk Licht.

Dit Grote Werk wordt veelal overgedragen door middel van symbolen en ook beelden van bijvoorbeeld leeuwen, pauwen, raven, wolven, ovens, retorten, bronnen, slangen, poorten, koningen, ladders, doodskisten.

Ik heb ik er ditmaal voor gekozen vrijwel geheel abstract werk te maken. Ik wil de verschillende bewustzijnsmodi van dit transmutatie proces op abstracte wijze zichtbaar maken met behulp van het materiaal zelf. Losse pigmenten breng ik met behulp van water en bindmiddelen op het doek aan. Ik experimenteer daarbij met grote en kleine kwasten, penselen, sponzen, spuiten, zachte borstels en zo voort. Het scheppingsproces heeft door dat experimenteren eveneens een alchemistisch karakter gekregen.

Letters die in een afgrond lijken te verdwijnen en vervolgens weer opdoemen, tonen het verdwijnen en weer terugkomen van de taal en het denken in deze mystieke ervaring. Het vloeibaar worden van de materie is op de doeken terug te zien in het stromen van de verf terwijl ik de dieptedimensies zichtbaar tracht te maken door vele lagen pigment over elkaar heen te zetten. Waarbij oude lagen door nieuwe lagen heen schemeren. Kleine vlakjes lijken te zweven op de ondergrond om het loskomen van de aarde zichtbaar te maken. Goud licht op vele plekken door de verf heen. Verticale lijnen tonen het groeien. Donkere vlakken in het midden van het doek de afgrond. Beweeglijke lijnen de bewegingen van het bewustzijn. Diffuse witte plekken het Licht. Ovalen herinneren aan de Ourobouros, de slang die in de eigen staart bijt en de cyclische aard van de natuur symboliseert. Het eeuwige terugkeren-én de eenheid van alles.

vlnr: Nigredo – Albedo I – Albedo II – Albedo I en II. De afmetingen van deze schilderijen zijn 185 x 70 cm.

Materia Prima. De afmetingen van deze schilderen zijn 100 x 100 cm.

vlnr: Genesis – Solve et Coagula I – Solve et Coagula II. De afmetingen van deze schilderijen 115 x 125 cm.

Solve et Coagula 150 x 125 cm.

Materia Prima. De afmetingen van deze schilderen zijn  60 x 60 cm.