SOLO-EXPOSITIE IN PULCHRI T/M 7 OKTOBER 2018

MATERIA PRIMA. Dit is de titel van mijn nieuwe solo-expositie in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 2514 EA Den Haag.
Materia Prima is een alchemistische term voor de primordiale chaos waaruit alles ontstaat en weer naar terug keert.

Alchemie behoort tot de hermetische kunsten en combineert filosofie, mystiek, kunst en techniek en met mijn werk wil ik dat zichtbaar maken.

Ik toon Het Onzichtbare in 27 kleine en 17 grote werken: ontstaan en vergaan, transmutatie processen, grondeloosheid, kosmische oneindigheid en licht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welkom op de website van Irma den Hertog.  Met deze website wil ik laten zien wat mij als kunstenaar én kunsthistorica, al jaren intensief bezighoudt: ‘het Onzichtbare’. Het ‘Terra Incognita’ van de werkelijkheid en van onszelf.

MIJN WERK ALS BEELDEND KUNSTENAAR.
Ik maak grote werken in mixed media op doek met losse pigmenten, houtskool, pastel en bindmiddelen. Daarnaast maak ik kleinere werken in mixed media en zwart-wit tekeningen in grafiet en houtskool. ‘Cultuurdragers’ heet die serie tekeningen en bij tijd en wijle vul ik de verzameling aan. Ik streef in mijn beeldend werk naar een eenheid van tegendelen: figuratie en abstractie, lijnen en vlakken worden door mij in deze werken gecombineerd. Figuren lijken op te lossen in een zinderende achtergrond. Of worden juist als harde vormen tegenover andere vormen neergezet. Op deze wijze tracht ik op mijn eigen wijze invulling te geven aan de woorden van Paul Klee, dat Kunst niet de zichtbare werkelijkheid moet afbeelden, maar het Onzichtbare zichtbaar moet maken.

MIJN WERK ALS KUNSTHISTORICA
Ook als kunsthistorica, houd het Onzichtbare mij bezig. Ik ben in 1990 aan de Universiteit Leiden afgestudeerd op ‘Regressieve Progressie, over de psychische dynamiek van creatieve processen, toegelicht met woorden en beelden Paul Klee’. Een ingrijpende mystieke ervaring, bracht mij ertoe verder onderzoek te doen. Ik heb dat onderzoek een tijdlang laten liggen maar heb het in 2017 weer opgepakt en werk aan één wetenschappelijke publicatie die uit drie boeken bestaat en de werktitel draagt: ‘EROS, VUURDOOD EN GODDELIJKE WAANZIN. Over Klee, Dante en Plato’s Ongeschreven Leer’.Lees verder